Green Archipelago

WWF + NGA = SANT

Nu börjar arbetet med att skapa Stockholms skärgårds första biosfärområde. WWF och föreningen Nämdö Green Archipelago har avtalat om en förstudie kring ett biosfärområde som ska omfatta hela Nämdö skärgård, inklusive den nationalpark som planeras att invigas 2025. Som en del av förstudien har ett brett projektarbete inletts, som engagerar både fastboende och fritidsboende i Nämdö skärgård.

Foto: Thomas Carlssson, Vånö Skärgårdsliv AB

“I ett biosfärområde vill man förbättra relationen mellan människan och hennes livsmiljö”

Foto: Lotten Hjelm, Nämdö Green Archipelago

INTERVJU MED LOTTEN HJELM

Vad har NGA på gång?

På kort sikt undersöker vi förutsättningarna för att bilda ett Biosfärområde. Det kommer att hjälpa oss att utveckla Nämdöskärgården på ett hållbart sätt - ekonomiskt, socialt och ekologiskt. På lite längre sikt behöver vi bli fler bofasta för att inte service och infrastruktur ska försvinna. Vi undersöker förutsättningarna för att bygga hyresbostäder, sätta upp Tiny houses och starta upp skola och förskola igen. Vi tittar också på olika lösningar för att producera förnyelsebar energi och fossilfria bränslen. Det planeras för ett besökcentrum och vi vill få till ett vandrarhem, etablera ett forskningsfilial och verka för att starta andra projekt. Allt för att skapa en positiv utveckling.

Vad innebär begreppet “biosfärområde”?

Ett biosfärområde handlar om hållbar utveckling av ett område. Det är viktigt att det är ett underifrånperspektiv och man kan testa nya saker och lära sig hur man bevarar områden samtidigt som folk bor och lever där. Kortfattat finns det tre huvudsyften; Bevara - Utveckla - Stödja. Allt för att förbättra relationen mellan människan och hennes livsmiljö. Nämdö Green Archipelago gör detta i samarbete med Världsnaturfonden.

Läs mer på Världsnaturfondens hemsida.

Vad är viktigast för att utveckla Nämdöskärgården?

Jag tror skola och förskola samt hyresbostäder är avgörande faktorer. Arbetstillfällen finns, och kommer säkert bli fler, när området blir Nationalpark. Sedan flera år tillbaka är fiber draget till Nämdö, vilket ger helt nya möjlihgheter till distansarbete.

Foto: Bastubad på Idöborg

Hur ser Nämdöskärgården ut om 10 år, om du får bestämma?

Då bor det 130 personer i vår skärgård, vi har en förskola och en skola upp till årskurs 6 med marin inriktning, 12 nya hyresbostäder är uppförda, vi har samarbete med internationella forskare och ett lab med fin utrustning, ett forskningsfartyg åker runt i Nationalparken, vi har ett vandrarhem och ett åretruntöppet besökscentrum med restaurang. Vi håller på och bygger ett äldreboende och en folkhögskola. Koloniträdgårdarna prunkar och på kontoret för “hantverkare i samarbete” jobbar ett antal personer för att ordna med logistiken till byggena.

“Den livskvalité man har som öbo är värd att göra vissa avkall för.”

Hur ska NGA få fler att bosätta sig i Nämdöskärgården?

Vi tror på att informera de som redan har fastigheter i området om möjligheterna att bosätta sig här ute. Många ser bara hindren men min erfarenhet är att när man väl bor på en ö så är det man oroade sig för inte några problem. Vi vill få folk att förstå att den livskvalité man har som öbo är värd att göra vissa avkall för och barn som växer upp här får en fin grund i livet.

Aktuella NGA-projekt

- Vi driver ett projekt som utreder möjliheterna att öppna ett Besökcentrum med multifunktion

- Ett energiprojekt

- Ett bostadsprojekt som innehåller hyresbostäder och möjlighet till Tiny house-by

- Skolprojektet innebär att undersöka möjligheterna för en återuppstart

- Vi har genomfört en omfattande marknadsundersökning för att kartlägga intresset för att flytta till Nämdöskärgården.

Läs mer om NGA´s arbete på greenarchipelago.se

Hur upplever du själv att det är att bo i Nämdöskärgården?

För mig är det den bästa av världar, att vara nära naturen och känna en delaktighet i samhället tycker jag är fantastiskt. Vill man något så kan man genomföra det; vill man ha soppa på biblioteket så ordnar man det, vill man ha en julmarknad så ordnar man det. Det är en fin gemenskap mellan alla som bor och vistas här. Vi har en hembygdsgård som verkligen är möjligheternas hus. Huset är byggt med gemensamma krafter och där kan man göra allt möjligt från att gå på yoga, ordna shackkvällar eller hålla fester.

Vad ska man tänka på innan man flyttar ut?

Att det krävs lite logistiktänk i sin vardag, men i gengäld får man en fantastisk livskvalité. Se till att man har stora förråd så att man alltid har det man behöver.

Vad är roligast med att bo i Nämdöskärgården?

Det är helt klart samvaron och det naturliga i att umgås över åldersgränser.

Lotten Hjelm är 51 år gammal och bor tillsammans med sin sambo på Jungfruskär utanför Nämdö. Förutom att vara ordförande i Nämdö Green Archipelago driver hon Grundets vandrarhem på Rögrund och är arbetande ordförande i Skärgårdarnas Riksförbund.