Naturen

Tusentals öar, kobbar och skär

Förutom själva huvudön består Nämdöskärgården bland annat av fyra olika naturreservat: Långviksskär, Biskopsö, Bullerö och Långskär. Största delen av skärgården är orörd och obebygd med ett rikt växt- och djurliv - både på land och i havet.

Foto: Thomas Carlssson, Vånö Skärgårdsliv AB

Gråsäl, havsörn & dovhjort

Nämdöskärgården i sin helhet bjuder på variationsrika omgivningar med allt från huvudöns små byar, grönskande ängar och gamla gårdar till de kargaste av klippor i den absoluta ytterskärgården. Inte minst fågellivet är speciellt rikt och tack vare den kalkrika jorden växer här flertalet olika orkidéer. På de öppna betesmarkerna syns rådjur, älg och dovhjort - i det tätare skogarna bland annat grävling och räv - och i havet kan du ha turen att få syn på gråsäl.

Foto: Sands brygga på Nämdö

Nämdö

Nämdöskärgårdens huvudö med en lång historia av jord- och skogsbruk och en imponerande artrikedom - mycket tack vare den kalkrika jorden.

Aktivt jordbruk

Den största delen av bebyggelsen är koncentrerad till öns östra sida. Där är landskapet i regel öppnare och mer låglänt än på resten av ön. Det är också där den äldsta bebyggelsen ligger och där du hittar fyra av öns totalt fem större gårdar. Länsväg 690 - öns huvudväg - sträcker sig från Östanviks gård och tar vägen förbi Gamla Östanvik, Västanvik och Västeräng innan den slutar i Bunkvik. Idag är det bara Östanviks gård som har ett aktivt jordbruk.

Blandskog & öppna betesmarker

Det dominerande större däggdjuret på Nämdö är dovhjort, med en stam som uppgår till minst tre hundra djur. Hjortpopulationen är så stor att den påverkar växtligheten genom intensiv betning och håller andra, konkurrerande arter som älg och rådjur nästan helt borta från huvudön. Vildsvin förekommer, liksom räv och grävling. De närliggande skogbeklädda öarna har stora rådjursstammar som påverkar växtligheten.

Kalkrikt

Den kalkåder som sträcker sig från Mörtö i söder över Nämdö till Runmarö i norr har gett förutsättningar för en unik flora med många kalkälskande växter, däribland flera sällsynta orkidéer som till exempel guckusko. Även flera insektsarter som endast finns i kalkrika områden ofta kopplat till värdväxter som gynnas i kalkrik mark finns i detta område, som apollofjäril och fetörtsblåvinge.

Biskopsö

Dovhjort, gråsäl och ett rikt fågelliv. Biskopsös naturreservat omfattar ett spännande ytterskärgårdsområde med de stora öarna Biskopsön och Kastön med omgivande skärgård.

Bofasta, skog och kala skär

Bebyggelse finns endast på sydvästra delen av Biskopsön och på Svärtskär. Bofast befolkning finns på Biskopsön. Reservatets minsta öar och skär är kala eller sparsamt bevuxna med vindpinade träd.

På Biskopsön växer en lummig lövskog som domineras av björk och al. Här fanns tidigare ängsmarker, som brukades av hemmanet på Gillinge. På Kastön finns en hällmarkstallskog, mossar och kärrmarker. Där finns också en liten sjö, Kastöträsket.

Gråsäl vid Själberget

Gråsälen har ett viktigt uppehållsområde vid Själberget. Sjöfågellivet är rikt.Sedan 1920-talet finns en god stam dovvilt i området, med en sommarstam på cirka 40 djur. Området är mycket värdefullt för friluftslivet.

Oexploaterat skärgårdsområde

Syftet med reservatet är att bevara ett oexploaterat skärgårdsområde i ett av människan väsentligen opåverkat skick för allmänhetens friluftsliv samt att tillvarata områdets vetenskapliga värden.

Texten om Biskopsö är hämtad ifrån Länsstyrelsen.se.

Foto: Bullerö, Axel Funke.

Bullerö

Välkommen till Bulleröskärgården som består av 900 öar, kobbar och skär. På huvudön, Bullerön leder stigar genom blommande ängar till vackra utsikter. Passa på att bada och kanske mysa med kaffekorg.

Bada, vandra och njut

Längst ut i havsbandet utanför Nämdö ligger Bulleröarkipelagen med 900 öar och skär. Öns växtlighet påminner om fjällen med låga björkar, ljung och hjortron. På Bullerö finns rastbod, torrdass, museum i Bruno Liljefors jaktstuga, naturstig och kulturstig. På Rågskär, Braka Skogavik och Hamnskär är det möjligt att hyra stuga. Det finns badvikar, sandstränder och badklippor.

Örnar, klippor och betande djur

Området är rikt på fåglar. I luften ser man ofta havsörn, i vattnet stora flockar med sjöfågel. Bullerö har både mellan- och ytterskärgårdsnatur med kuperade öar och klipphällar. Det finns mer än hundra olika fågelarter, bland annat svärta, tordmule och höksångare.

Texten om Bullerö är hämtad ifrån Länsstyrelsen.se.

Foto: Björn Sjöblom

Långviksskär

Långviksskärs naturreservat är en stor, orörd ytterskärgård i Värmdö kommun. Här finns en rik flora och mycket fåglar.

300 öar kobbar och skär

Sammanlagt ingår ca 300 öar, kobbar och skär i reservatet. Mer sammanhängande vegetation finns bara på de större öarna, Långviksskär, Söderö och Hummelskär. Floran är rik och på sina ställen yppig med många för skärgården typiska arter. Djurlivet präglas av en rik förekomst av skärgårdsfåglar och kolonier av mindre vanliga arter som tordmule och tobisgrissla. Långviksskär har sedan gammalt varit bebodd och spår från svunna tider finns alltjämt i form av små slåtterängar, stengärdesgårdar och uppgrundade hamnar.

Orört ytterskärgårdsområde

Ändamålet med reservatet är i första hand att bevara ett genuint, orört ytterskärgårdsområde med höga värden vad gäller landskapsbild, fauna och flora. Ändamålet är även att bevara områdets kulturhistoriska värden samt att tillvarata dess betydelse för det rörliga friluftslivet. De naturgivna förutsättningarna för friluftslivet skall vara styrande för områdets nyttjande.

Texten om Långviksskär är hämtad ifrån Länsstyrelsen.se.

Foto: Thomas Carlssson, Vånö Skärgårdsliv AB

Långskär

Reservatet omfattar ett femtiotal öar i Bulleröskärgården och utgör tillsammans med Bullerö naturreservat ett stort sammanhängande skärgårdsområde.

Öarna är kuperade med hällmarker, sänkor och en växtlighet typisk för den yttre skärgården. I reservatet finns ett utomordentligt rikt och särpräglat fågelliv med senhäckande och störningskänsliga arter.

Texten om Långskär är hämtad ifrån Länsstyrelsen.se.