Naturreservat

Villinge Boskapsö

Reservat med rikt fågelliv

Öarna i Villingearkipelagen är låga och flacka och består huvudsakligen av sand och grus. Inom naturreservatet inkluderas de större öarna Boskapsön och delar av Långholmen, samt några mindre kobbar och skär med omgivande vattenområden.

I de nordöstra delarna av reservatet återfinns magra hagmarker och havsstrandängar. Området, som är 340 hektar stort, har varit naturskyddat sedan 1987.Dessutom är området ett marint reservat.

Stränderna på ön är långgrunda och består främst av sand och grus, vilket är ovanligt i Stockholms skärgård. Havsbottnarna inom området är värdefulla som lek- och uppväxtområde för fiskar som gädda, sik, abborre och piggvar. Här finns också en rik fågelpopulation - områdena mellan Fårholmen-Långholmen-Villinge och Boskapsön är viktiga födosöksplatser för många sjöfåglar. Ejdern är den dominerande arten, men det finns också gott om andra arter som storskrake och vigg. Tobisgrissla och labb häckar också inom reservatet. För att skydda fågellivet är vissa delar av reservatet stängda för besök under den mest känsliga perioden från 1 februari till 15 augusti.

Syftet med naturreservatet är att bevara ett särpräglat, oexploaterat skärgårdsområde med rikt växt- och djurliv.

På den sydvästra udden av Boskapsön finns små stugor men det finns ingen infrastruktur för friluftsliv. Reservatet kan endast nås med båt.

Boskapsöns betespräglade skogs- och gräsmarksmiljöer ska återskapas genom restaurering och skötsel av området. I de marina områdena ska bottnarna bevaras så att deras höga värden som lek- och uppväxtområde för fiskarter som gädda, sik, abborre, skrubbskädda och piggvar ska bestå.

Villinge-arkipelagen köptes av Erik Åkerlund år 1921. År 1952 sålde hans son Olle Villinge vidare till Enskilda banken, som grundade en stiftelse för att förvalta öarna. Stiftelsen äger fortfarande Villinge och halva Gillinge.