Naturreservat
Biskopsö

Foto: Nämdöskärgården.se
Biskopsö naturreservat sträcker sig över ett storslaget område i ytterskärgården - där Biskopsön och Kastön är områdets huvudöar.
Det enklaste sättet att ta sig hit är med egen båt eller via båttaxi. Det finns flera upptrampade stigar på Biskposön, bland annat en rundslinga som sträcker sig från norra till södra stranden. Stigen är inte markerad i fält och vägvisningsskyltar saknas.
De minsta öarna och skären i reservatet är kala eller har sparsam vegetation med vindpinade träd. På Biskopsön växer en frodig lövskog, huvudsakligen bestående av björk och al. Tidigare fanns här öppna ängsmarker. På Kastön finns en tallskog på klippmark, mossar och kärrmarker. Dessutom finns en liten sjö, Kastöträsket.
Sedan 1920-talet har området varit hem för en stabil dovhjortsstam på ungefär 40 djur. Gråsälen har ett viktigt uppehållsområde vid Själberget - det hör inte till ovanligheterna att hundratals djur ligger och samsas på klipporna.
Biskopsön har en historia kopplad till Gillinges hemman och har använts för bete och slåtter. Enligt August Strindberg, som beskrev ön, hävdade lokalbefolkningen att namnet härstammar från att en biskop, eventuellt biskop Botvid, mördades här. Under början av 1900-talet köptes Biskopsön av guldsmeden Jean Jeansson, som senare sålde den till Svenska Handelsbankens grundare Carl Frisk, som i sin tur överlät ön till Marcus Wallenberg. Bebyggelse återfinns endast på den sydvästra delen av Biskopsön och på Svärtskär.