Naturreservat
Bullerö

Foto: Axel Funke

Bullerö är kanske en av de mest kända öarna i Stockholms ytterskärgård - varje år hittar tusentals besökare hit för att njuta av naturen och kulturen på Bullerö och på öarna runt omkring.
På Bullerö finns också en jaktstuga som fungerar som museum - byggnaden uppfördes 1909 av ingen mindre än målaren Bruno Liljefors.
Bullerö Naturreservat ägs av staten genom Naturvårdsverket sedan 1967. Länsstyrelsen i Stockholm tog över förvaltningen 2008. Reservatet sköts idag av anställda naturbevakare där uppdraget är att tillgängliggöra och förvalta skyddad natur. Reservatet finns till för att främja friluftsliv och rekreation men erbjuder också naturupplevelser och spännande kulturhistoria.
Naturen på Bullerö är representativ för den typiska miljön i mellan- och ytterskärgården. I den västra delen av reservatet dominerar hällmarkstallskog på öarna. Skogen övergår österut till lövskog med al, asp, björk och ask, och växtligheten blir allt glesare. De lågväxande lövträden bildar en maritim lövskog, en unik naturtyp för Stockholms och Ålands skärgårdar. Vegetationen i ytterskärgården påminner om den svenska fjällvärlden med mycket blåst, hårda vintrar och regnfattiga somrar, vilket präglar skärgårdens natur liksom fjällmiljön.
De öppna markerna på Bullerö och Rågskär - de två största öarna i Bulleröarkipelagen - vårdas genom bete och slåtter. Utan skötsel skulle högväxande gräs, örter och lövsly konkurrera ut växterna på ängarna och hagarna. I Bulleröområdet finns en rik mångfald av fåglar. Karakteristiska och vanligt förekommande arter är bland annat ejder, vigg, svärta, knipa, skrak och många måsfåglar. Andra fågelarter som kan ses och höras i reservatet är drillsnäppa, rödbena, strandskata, roskarl, näktergal, höksångare och inte minst havsörn. Det finns tre fågelskyddsområden runt Bullerö – Långskär, Koskären och Rågskär – med tillträdesförbud från 1 februari till 15 augusti.