Nämdöskärgårdens huvudö

Nämdö

Välkommen till Nämdöskärgårdens huvudö

Foto: Nämdöskärgården.se

Bild 2
Bild 3

Välkommen till Nämdöskärgårdens huvudö

I hela Nämdöskärgården bor drygt hundra personer året om och tusentals människor besöker den här delen av skärgården varje år. Läget öster om Stockholm gjorde förr att området var viktigt för huvudstadens försörjning av fisk, ved och andra förnödenheter.

Nämdö är helt fri från biltrafik och här är det lugnet och naturen som lockar snarare än aktiviteterna. Nämdöskärgårdens “centrum” ligger runt Nämdös bryggor Sand och Solvik där affär, restaurang, bageri, bibliotek, museum, bensinmack och hembygdsgård ligger. Waxholmsbolaget trafikerar öns åtta bryggor med linjer som utgår från Saltsjöbaden och Stavsnäs. Nord/Syd-linjen anlöper Östanviks brygga och Solvik.

Ta Waxholmsbåten från Stavsnäs eller Saltsjöbaden

Den största delen av bebyggelsen är koncentrerad till öns östra sida. Där är landskapet i regel öppnare och mer låglänt än på resten av ön. Det är också där den äldsta bebyggelsen ligger och där du hittar fyra av öns totalt fem större gårdar. Länsväg 690 - öns huvudväg - sträcker sig från Östanviks gård och tar vägen förbi Gamla Östanvik, Västanvik, Sand och Västeräng innan den slutar i Bunkvik. Idag är det bara Östanviks gård som har ett aktivt jordbruk.

Kalkrikt

Ön har en flera hundra år gammal historia av jord- och skogsbruk och en imponerande artrikedom - mycket tack vare den kalkrika jorden. Den kalkåder som sträcker sig från Mörtö i söder över Nämdö till Runmarö i norr har gett förutsättningar för en unik flora med många kalkälskande växter, däribland flera sällsynta orkidéer som till exempel guckusko. Även flera insektsarter som endast finns i kalkrika områden ofta kopplat till värdväxter som gynnas i kalkrik mark finns i detta område, som apollofjäril och fetörtsblåvinge.

Blandskog & öppna betesmarker

Det dominerande större däggdjuret på Nämdö är dovhjort, med en stam som uppgår till minst tre hundra djur. Hjortpopulationen är så stor att den påverkar växtligheten genom intensiv betning och håller andra, konkurrerande arter som älg och rådjur nästan helt borta från huvudön. Vildsvin förekommer, liksom räv och grävling. De närliggande skogbeklädda öarna har stora rådjursstammar som påverkar växtligheten.